Bio produkty, nebo běžně dostupné potraviny? A v čem je vlastně bio lepší?
Všichni to známe, všude to slyšíme i vidíme - biopotraviny. Ale co to vlatně je a v čem spočívají hlavní výhody těchto "zdravějších" potravin?
Obecně se traduje, že bio plodiny nejsou hnojeny ani nijak jinak chemicky ošetřovány proti škůdcům. Bio dobytek se pase na krásných, zelených a voňavých loukách a nezná žádná umělá krmiva, která by byla obohacována léčivy pro rychlejší a "zdravější" růst onoho živočišného druhu.
Ale je tomu opravdu tak? Není to jen marketingový tah, jak z lidí vylákat více za zdánlivě "lepší" produkt, ačkoliv kvalita odpovídá běžně dostupnému sortimentu?
Většina z nás jistě slyšela vtípek o rozdílu mezi běžným a bio produktem. Zněl nějak podobně: ,,Víš, kdy se hnojí bio? No přece v noci, aby to nikdo neviděl!" Bio spotřebitelé i bio producenti se proti tomuto tvrzení prudce ohrazují. Na důkaz věrohodnosti kvality těchto produktů dokládají seznamy kritérií, nedovolujících použití žádných chemických prostředků. Ale i přesto, kdo mi dokáže, že při pěstování této bio mrkve nebyla použita chemie?
Co tedy říci závěrem? Možná by bylo lepší si bio plodiny vypěstovat doma a nespoléhat na to, že bio z obchodu je opravdu bio.